Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Θεσσαλονίκη:Οι συνταξιούχοι προσφέρουν εθελοντική εργασία


Δύο υπάλληλοι των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης, μετά την συνταξιοδότησή τους αποφάσισαν να επιστρέψουν στα γραφεία τους και να προσφέρουν εθελοντική εργασία, εξυπηρετώντας τους πολίτες που ταλαιπωρούνται σχηματίζοντας ουρές.
Έτσι μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας, οι δύο συνάδελφοι και φίλοι προσφέρονται να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και να υπηρετήσουν στα νευραλγικά σημεία της υπηρεσίας, τα οποία κατακλύζονται από πολίτες.
«Και οι δύο διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία. Εφόσον λοιπόν οι πολίτες μας πλήρωναν τόσα χρόνια και θα μας πληρώνουν για όσο ακόμη θα παίρνουμε τη σύνταξή μας, θελήσαμε να επιστρέψουμε ένα μέρος από αυτά που μας έχει δώσει η κοινωνία. Σκεφτήκαμε λοιπόν, μετά από συνεννόηση με κάθε υπηρεσία, να βοηθούμε εκεί όπου συνήθως παρατηρούνται ουρές» αναφέρει ο ένας από τους δύο εθελοντές συνταξιούχους, ο κ. Καρακώστας.
Όπως αναφέρει δεν η μοναδική περίπτωση εθελοντικής εργασίας στην Θεσσαλονίκη, καθώς πολλοί άλλοι συνταξιούχοι προσέρχονται τους τελευταίους μήνες σε υπηρεσίες όπως η πρόνοια, η πολεοδομία ή τα δικαστήρια και βοηθούν με κάθε τρόπο προκειμένου η εξυπηρέτηση του κόσμου να γίνεται γρηγορότερα.
«Μεταφέρουμε φακέλους, πρωτοκολλούμε αιτήσεις, βάζουμε ημερομηνίες σε έγγραφα, κάνουμε ό,τι μας αναθέσουν κυρίως τις ώρες που μαζεύονται πολλοί που θέλουν να εξυπηρετηθούν» σημειώνει και προσθέτει χαριτολογώντας: «έχουμε ωστόσο χρόνο και για τα καφενεία, και για τη βόλτα μας και για το ψάρεμα».
Ο κ. Καρακώστας επισημαίνει ότι όταν έγινε γνωστή η πρωτοβουλία αυτή πολλοί συνταξιούχοι θέλησαν να την υιοθετήσουν. Διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν έχουν ακόμη οργανωθεί σε μια ομάδα προκειμένου «να μη χαθεί η φρεσκάδα και ο πραγματικός εθελοντισμός». «Ο καθένας μπορεί να πάει να βοηθήσει, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, χωρίς να το μάθει κανείς, για να γίνει στην ουσία η δουλειά» λέει και φέρνει ως παράδειγμα την Αγγλία και τη Γερμανία, όπου το 8% του ΑΕΠ προέρχεται από την εθελοντική εργασία.
Ενώ ο συνταξιούχος κ. Καρακώστας αναφέρει ότι χρειάζεται μια μορφή οργάνωσης των εθελοντών ώστε να γνωρίζουν πού υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και τόνισε ότι η εθελοντική εργασία, δεν έχει στόχο να αντικαταστήσει το έργο των υπαλλήλων.
Για το σκοπό αυτό οι δύο συνταξιούχοι συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιο Σώκο και σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου